Od ziarenka do bochenka,

25.05.2018 Kategoria:

Od ziarenka do bochenka,

czyli o tym, jak powstaje chleb

 W dniu 23 maja 2018 r. dzieci z oddziału przedszkolnego miały okazję poznać tajniki pieczenia chleba. Na początku zajęć obejrzały kłosy różnych zbóż: pszenicy, żyta i owsa. Później chętne dzieci opowiadały o tym, w jaki sposób uzyskuje się mąkę. Następnie wspólnie próbowaliśmy odpowiedzieć na pytanie: Z jakich składników powstaje ciasto na chleb? Jak się okazało, odpowiedź wcale nie była taka oczywista dla dzieci. Kiedy w końcu udało nam się ustalić, czego potrzebujemy, jedno z dzieci wcieliło się w rolę piekarza wyrabiającego ciasto, zaś pozostałe małe kuchciki dzielnie dosypywały potrzebne składniki. Kiedy ciasto było gotowe, pozostawiliśmy je do wyrośnięcia. Po 30 minutach dzieci zobaczyły, co potrafi zdziałać magiczna kostka drożdży! Zajęcia zakończyły się degustacją różnych gatunków pieczywa. Według naszych małych ekspertów, najsmaczniejszy okazał się chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Pycha!!!

 

Galeria zdjęć


Zapisano